Diffüz Büyük B Hücreli Lenfoma (DBBHL)’nın tanısında kan tahlilleri, bilgisayarlı tomografi (BT), pozitron emisyon tomografisi (PET/CT), biyopsi gibi yöntemler kullanılır. Hastalığın kesin tanısı ve tür ve alt tür belirlemesi için lenf bezi veya kemik iliği biyopsisi gereklidir.
Kesin tanı konulduktan sonraki süreçte ise ilave tetkikler ile evreleme yapılmaktadır. Evreleme, hastalığın yaygınlığı hakkında fikir sahibi olup, hastalığın olası seyri konusunda fikir edinmek ve tedavi seçeneklerini planlamak açısından önemlidir. Evrelemede genellikle bilgisayarlı tomografi (BT) veya pozitron emisyon tomografisi (PET/CT) kullanılır.
Diffüz büyük b hücreli lenfoma, Evrelemede 4 seçenek vardır. Bu seçenekler;
1. Evre: Vücudunuzda sadece bir bölge veya vücudunuzun bir tarafı hastalıktan etkilenmiştir. Bu etkilenen bölgeler lenf nodu, lenf yapısı veya ekstranodal bölgeler olabilir.
2. Evre: İki veya daha fazla lenf nodu bölgesi veya lenf düğümü yapısı hastalıktan etkilenmiştir. Bu aşamada, söz konusu etkilenen alanlar vücudun aynı tarafında yer alır.
3. Evre: Etkilenen lenf nodu bölgeleri ve yapıları vücudun her iki tarafında da yer alır.
4.Evre: Bu evrede etkilenen yerler sadece lenf nodu ve yapıları değildir. Bunların dışında artık hastalık, vücudunuzda bulunan organlarınıza da yayılmıştır. Bu organlar arasında kemik iliğiniz, karaciğeriniz veya akciğerleriniz vardır.