Bina dekorasyonunun vazgeçilmez unsurlarından biri olan yükseltilmiş döşeme, kullanılacağı alana göre temel olarak yoğun sunta veya kalsiyum sülfat olmak üzere 2 çeşittir. Yükseltilmiş döşeme sisteminde; ayaklar ayarlanabilmekte ve betonarme döşemeler arasındaki boşluklar değiştirilebilmektedir. HVAC kanallarını çalıştırmak, elektrik kablolarını gizlemek ve gerektiğinde müdahale etmek için ideal bir boşluk oluşturan sistem olduğu için de oldukça kullanışlı ve idealdir.
Yükseltilmiş Döşeme Nedir?
Yükseltilmiş zemin, dikey olarak ayarlanabilen kaidelere monte edilmiş panellerden oluşur. Yapıştırıcı veya mekanik sabitleme ile zemine sabitlenebilen bir sistemdir. Ayrıca bina uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Yeniden yapılanmayı basitleştiren sistem, estetik ve temizliği ön plana çıkarıyor.
Sistemin en çok uygulandığı alanlardan;
• Genel açık ofis alanları
• Eğitim ve konferans salonları
• Bilgisayar odaları ve teknoloji odaları
• Sistem odaları
• Elektrikli odalar, vantilatör odaları
Ancak yükseltilmiş döşeme, tuvalet, duş, banyo, mutfak ve yemek hazırlama alanları gibi ıslak hacimlerde doğrudan kullanıma uygun değildir.
Yükseltilmiş Döşemelerin Avantajları Nelerdir?
Yüzer döşeme olarak da adlandırılan sistem, altyapı kablolama sistemlerinin kolay erişilebilirliği ve bakımı için teknik odaların teknolojik ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturulmuş benzersiz bir sistemdir. Modern yapılarda ve özellikle ofis alanlarında sıklıkla tercih edilen yükseltilmiş döşeme, dekorasyon değişikliklerinin yapıldığı ofis alanlarına kolayca uyum sağlama avantajı sağlarken esneklik sağlar.
Sistemin avantajları arasında;
• Yüksek deprem bölgelerinde inşaat maliyetlerinin düşürülmesini sağlar.
• Fabrika bitmiş malzemeler kullanılırsa ekstra zemin kaplama maliyetine gerek yoktur.
• Akustik izolasyon sağladığı için çok kullanışlıdır.
Yük taşıma değerleri ürüne göre değişmektedir. En az 4,7 Kn taşıma kapasiteli ürünler, binanıza aşırı yüklenmeden sistemin avantajlarını sağlayacaktır.
En İyi Yükseltilmiş Döşeme Nasıl Seçilir?
Sistem herhangi bir bina için fayda sağlarken, esnekliği ve verimliliği sayesinde de idealdir. Yükseltilmiş döşeme projesi yapılırken bazı noktalara dikkat edilmesi ve montajın daha doğru bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak gerekir.
• Alt zeminin şartlara uygun olup olmadığı kontrol edilir. Sızdırmazlık, ıslaklık veya kuruluk, kirlilik, yapısal bütünlük, nem ve alkalilik seviyeleri incelenmelidir.
• Kapı eşikleri ile nasıl etkileşeceğine bakılmalıdır.
• Yük taşıma gereksinimleri, sabit yükler, yaya trafiği gibi birçok faktör göz önünde bulundurulmalıdır.
• Yerdeki dalgalanmalar kontrol edilmelidir.
Ürün tavsiyesi açısından da saha özellikleri önemlidir. Kullanılacak alan sistem odası ise ve yangına dayanıklılık gerektiriyorsa kalsiyum sülfat ürünü tercih edilebilir veya açık ofis alanları için sunta özlü ürünler tercih edilebilir. Bu nedenle sistemin kurulacağı mekana uygun malzeme kullanımına özen gösterilmektedir.
Yükseltilmiş Döşeme Nasıl Uygulanır?
Yükseltilmiş bir zemin döşerken kullanılacak birçok malzeme ve araç vardır. Vantuz, lastik çekiç, metal veya plastik spatula, lazer seviye, ölçüm bandı, profesyonel matkap, tornavida, toz seviye vuruş hattı, seviye hortumu, alüminyum cetvel, bardak testeresi, ark testeresi, mermer testere, dekupaj testeresi gibi aletleri kullanırken profesyonel, KKD adı verilen kişisel koruyucu ekipman giyer.
Tüm araç ve gereçler hazırlandıktan sonra kurulum aşaması başlar:
• Yüzeyin tamamen sağlam ve düz olması sağlanır. Çatlaklar, dalgalanmalar, parçalar, nem ve kalıntılar tamamen temizlenir.
• Tavan döşeme, duvar boyama gibi işlemler tamamlandıktan sonra uygulama yapılır.
• Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra; ölçülen seviye noktaları zemine montaj için her 5 lineer metrede bir işaretlenir. Her yeni plaka sırası için naylon ip ve şablon tesviye işlemi yapılır.
• Döşeme altı destek yapısını kurmak için taban doğru noktalara yerleştirilir ve kirişler vidalanır.
• Destek yapısının montajı tamamlandıktan sonra; zemin yüksekliğini ayarlamak için lazer tesviye ekipmanı ve seviye göstergesi yapılmıştır. Burada seviyenin aynı yükseklikte olmasına dikkat edilmelidir.
• Döşeme panelleri kirişli çerçeveler üzerine yerleştirilerek doğru ölçülerde kesilir.
Bu işlemlerden sonra; dikey yönde yükseltilmiş döşeme panellerinin ilişkilendirme süreci başlar. Basamak sayısı kapı cephelerine ve kat yüksekliğine göre ayarlanır. Daha sonra basamak bağlantılarını iyileştirmek için yükseltilmiş döşeme basamakları alüminyum kenar olarak çivisiz yapıştırıcı ile yapıştırılır.
Yükseltilmiş döşeme uygulaması zahmetli ve dikkatli yapılması gereken bir uygulamadır. Bu nedenle konusunda uzman ve deneyimli ustalardan destek alınması gerekmektedir.
BVT Yükseltilmiş Döşeme Modelleri Nelerdir?
BVT yükseltilmiş döşeme modelleri, panel özü ve kaplama çeşitlerine göre değişiklik göstermektedir. Sistem standart olarak 60cm x 60 cm ölçülerinde 30 mm, 34 mm ve 40 mm ölçülerinde, 8 cm ve 120 cm kalınlığında alt yapı ayaklarına sahiptir.
Panel Çeşitleri
BVT panel çeşitleri arasında sunta, zemin kaplaması ve beton çeşitleri bulunmaktadır. Sunta paneller, yangın dayanımı 30 dakika olan bir panel türüdür. Taşıyıcı olarak da oldukça iyi. Genellikle ofis alanlarında kullanım için daha idealdir.
BVT panel çeşitlerinin bir diğer çeşidi ise 34 mm standartlarında ve farklı kalınlıklarda da üretilen kalsiyum paneldir. Sistem odaları, bilgi işlem merkezleri, ofis alanları, bilgi işlem odaları ve otomasyon merkezleri, elektrik pano odaları ve yangına dayanıklılığın önemli istanbul escort olduğu alanlarda sıklıkla tercih edilmektedir.
Altyapı Grubu
BVT altyapı grubunda metal ayaklar bulunmaktadır. Ayakların uzunluğu istenilen ihtiyaca göre değiştirilebilir. Standart altyapıda 8 cm ile 120 cm arasında standart altyapı kullanılmaktadır. Ancak bu boyutlar değiştirilebilir. 30 cm ve üzeri ayaklar için kuşak, 80 cm ve üzeri ayaklar için payanda kullanılır.
Diğer bir altyapı grubu ise sismik döşemedir. Ayağın alt tabanı, ayak gövdesi, payanda üst kapağı üzerinde bulunur ve M18 cıvata, uzun kiriş alt kapağı ve uzun kirişe sahiptir. Sistem, ana tali kiriş bağlantısı ve gergi çubuğu bulunan depreme dayanıklı bir sistemdir.
Kaplama Seçenekleri
BVT upgrade zemin kaplama seçenekleri üç farklı seçenekten oluşmaktadır. Her zevke göre tasarlanan, yaşam alanlarında konfor ve estetik sağlayan kaplama seçenekleri, doğrudan zemine uygulanabiliyor.
• HPL
• PVC (homojen, heterojen, iletken)
• SERAMİK UÇLU PANELLER
• LAMİNE PARKE
Doğallığı ve uzun süreli kullanımı sayesinde daha çok tercih edilen lamine parke dekorasyon açısından da oldukça idealdir. Ürün, suya ve neme karşı dayanıklı olduğu için akustik sorununu da çözmektedir.
Yükseltilmiş Döşeme Fiyatları Ne Kadardır?
Yükseltilmiş döşeme fiyatları kullanılacak malzemeye, işçiliğe ve döşenecek alanın m2’sine göre değişmektedir. BVT uzman ekibi ile iletişime geçerek yükseltilmiş döşeme hakkında detaylı bilgi alabilir, ihtiyaç ve beklentilerinize uygun bir maliyetle dekorasyonunuzda değişiklik yapabilirsiniz.