Frene Basınca Direksiyon Titremesi Neden Olur? Nasıl Tamir Edilir?

4530
Frene Basınca Direksiyon Titremesi Neden Olur? Nasıl Tamir Edilir?

Sürücülerin en sevmediği şeylerden bir tanesi olan frene basınca direksiyon titremesi sebebi nedir? Fren pedalı ve direksiyon titremesi nasıl düzeltilir ve tamir edilir.

Aracınızla ne kadar hızlı giderseniz gibin frene bastığını zaman pürüzsün bir şekilde arabayı durdurması gerekir. Bir otomobil üretilirken her şeyi doğru bir şekilde çalışmaktadır. Ancak kullanım koşullarının kötülüğü sebebiyle sonradan arıza verebilir. Frene basınca direksiyon ve pedal titremesi de bu arızalardan bir tanesidir. Ayrıca insanın başında geldiği zaman sürüş sırasında tedirginlik yaratabilir. Peki ya frene basınca direksiyon neden titrer?

Frene Basınca Direksiyon Titremesi Sebebi Nedir?

Otomobilinizde bu arıza olduğu zaman birkaç yerde arıza olmuş olabilir. Ancak sorunun kaynağı yüzde 90 ihtimalle fren diskleridir. Şimdi gelin madde madde açıklayalım.

  • Fren Diskinin Eğilmesi

Aracınızı uzun süre kullandığınız zaman sürekli fren balataları disklere sürtünür. Bu sürtünme sonucunda ortaya sıcaklık çıkar. Aşırı ısınan disklerin metal yumuşaklığı artar. Sizde aracınızla bir anda suya girer veya yıkarsanız soğukla temas eden çelik düzensiz olarak büzülür. Sonuç olarak tam düz ve yuvarlak olması gereken disk aynası bombe yapar. Bu durum frene bastığınız zaman aracınızın direksiyonun titremesine neden olur. Yamuk fren diski, maliyetten kaçmak için sanayide tornacılar tarafından düzeltilmektedir. Ancak bunu asla tavsiye etmiyoruz. Çünkü torna diskin yüzeyini traşlar ve metal kalınlığının azalmasına neden olur. Ayrıca bir disk sadece 1 kere tornadan geçebilir. İkinci defa kurtarmaz. Bunun için eğer disk eğilmişse değiştirmenizi öneririm.

  • Fren Balatalarının Bitmiş Olması veya Kırılması

Diskleri sıkıştırarak arabanın durmasını sağlayan parçaya fren balatası adı verilir. Fren balataları yumuşak bir sert maddeden yapılmıştır. Sürekli olarak sürtünme ve yüksek basınca maruz kaldığı için zamanla biter. Diskin yüzeyine balatanın altındaki demir sürter. Bu sürtme sonucunda hem bir sürtünme sesi çıkar hem de frene bastığınızda direksiyonun titremesi meydana gelir. Bu sebeple aracınızın fren balatalarını her 20 bin kilometrede bir kontrol etmeniz gerekmektedir.

  • Fren Servosu (Westinghouse) Arızası

Aracınızın kaputunu kaldırdığınız zaman fren pedalının hemen hizasında bulunan yuvarlak bir parça vardır. Üstünde zaten fren hidrolik kabı bulunan bu parçanın adı fren servosu veya westinghouse olarak bilinmektedir. Servonun görevi siz fren pedalına bastığınızda uyguladığınız gücü yüzlerce kat fazlasına çıkartmaktır. Şöyle düşünün sizin bacağınızın gücü 1 tonluk bir arabayı durdurabilecek basıncı uygulayamaz. Ama fren servosu en az bir baskıyı bile yüzlerce kat artırabilir. Eğer servo arıza yaparsa frenler tutukluk yapabilir. Takılma meydana gelirse arabada titreme oluşacaktır. Eğer frene basınca direksiyon titremesi meydana geliyorsa fren servosuna baktırmanız gerekmektedir.

  • Rot Kolu ve Rot Başı Arızası

Siz direksiyonu çevirmeye başladığınız zaman direksiyon kutusu hareketi rot kolu ve rot başı vasıtasıyla tekerlere iletir. Rot kolları ve başı bir arabanın yürüyen aksamının en önemli parçalarından bir tanesidir. Bağlantı noktalarında kauçuk bir madde bulunur. Zamanla gevşeyen rot kolları frene basınca titreme yapabilir. Bu çok düşük bir olasılık olmasına rağmen rot kolu arızasında frene basına titreme meydana gelebilir.

Sonuç olarak aracınızın frenine bastığınızda direksiyon titriyorsa bunun büyük sebebi fren diskinin eğilmiş olmasıdır. Ancak diğer hususlarda mutlaka göz önünde bulundurulması gerekir. Ne şartla olursa olsun kesinlikle ihtimal edilmemesi gerekir. Bir arabanın hızlanmak kadar yavaşlamaya ihtiyacı vardır. Can güvenliği açısından fren sisteminde meydana gelebileceği her türlü arızanın bir an önce gözden geçirilip tamir edilmesi gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

Sponsorlar Promosyon şemsiye - Lepidolite Healing Properties - İstanbul Bachata Kursu