Kızdırma Bujisi Nedir? Arıza Belirtileri Nedir ve Nasıl Değiştirilir?

614
Kızdırma Bujisi Nedir? Arıza Belirtileri Nedir ve Nasıl Değiştirilir?

Dizel motorlu araçlarda buluna kızdırma bujisi nedir ve ne işe yarar? Kızdırma bujisi arızası nasıl anlaşılır? Ayrıca kızdırma bujisi nasıl değiştirilir sorularına yanıt arayacağız.

Benzinli motorlarda hava/yakıt karışımı tutuşturularak çalışır. Ancak dizel motorların çalışma prensibi biraz daha farklıdır. Kızdırma bujisinin nasıl çalıştığını anlamanın yolu motorun çalışma şekline bakmaktır. Dizel motorlu aracınızda kontağı açtığınız andan itibaren 1-3 saniye içerisinde motor bloğunda bulunan hava sıkıştırılır. Sıkışan hava ısınır ancak yanma meydana gelmesi için yeterli bir sıcaklık değildir. Bu sırada motor yanma odasına yakıt püskürtülür. Sıcak hava ile temasa geçtikten sonra yakıt ısınır.

Kızdırma Bujisi Nasıl Çalışır?

Sıkışma sonucunda ortaya çıkan sıcaklık hava/yakıt karışımının tutuşması için yeterli değildir. İşte burada kızdırma bujileri devreye girer ve sıcaklığın daha fazla artmasına neden olur. Kısa süre içerisinde tutuşma olduktan sonra ısıtma bujileri devreden çıkar. Motor çalıştığı süre boyunca kızdırma bujileri çalışmaz. Bu saatten sonra motor kendi döngüsünde çalışır. Motoru stop edip tekrar çalıştırmak için marşa bastığınızda bujiler ilk ateşleme için devreye girer ve sonra işini bitirir. Kızdırma bujisinin diğer adı ısıtma bujisi olarak geçer. Sonuç olarak bir kullanım ömrü vardır. Ülkemizde mazot kaliteli olmadığı için normalde otomobil üreticileri 80 bin kilometrede bir değiştirilmesini öneriyor olsa da, 50 bin kilometreyi aştırmamak gerekiyor. Zaten bu parçalar eskidiği zaman bir takım arıza belirtileri verir. Şimdi gelin bunlara madde madde göz atalım.

Kızdırma Bujisi Arızası Nasıl Anlaşılır?

Kızdırma bujisi dizel motor ateşleme sisteminin motor içine uzanan en uç noktasıdır. Bujilerin uç kısımları direk motor üst kapağının içinde yer alır ve yanma odasına bakar. Arıza yaptıkları zaman mutlaka hemen fark edeceğiniz belirtiler verir.

1-     Egzozdan Siyah Duman Çıkması

Kızdırma bujisi arızasının en çok görülen belirtisidir. Çünkü yanma odasında hava/yakıt tam olarak yanmadan egzoz subapları tarafından manifolda itilir. Yanmamış yakıtın egzoz gazı rengi siyah olur. Bujiler görevini tam anlamıyla yerine getiremediği için zengin karışım egzoz gazı ortaya çıkar. Sonuç olarak egzoz borusundan kara duman attığını görürsünüz.

2-     Motor Arıza Lambasının Yanması

Günümüz otomobillerinde 1996 yılından bu yana motor kontrol ünitesi (ECU) adı verilen bir bilgisayar sistemi kullanılır. Arabanın motorundaki değerleri sürekli kontrol eden bir sistemdir. Bu sistem verileri sensörlerden alır. Oksijen sensörü bunlardan birisi olup egzoz gazındaki oksijen miktarını ölçer. Böylelikle motorun ateşlemesinin doğru olup olmadığı kontrol edilmiş olacaktır. Isıtma bujisi arıza yaptığı zaman oksijen sensörü değerleri yükselecek ve durumu ECU’ya bildirecektir. ECU’da sürücüye motorda bir şeylerin yanlış gittiğini göstermek için gösterge panelinde motor arıza ışığını yakacaktır. Bazı arabalarda “check engine” yazısı ile aynı anlama gelmektedir.

3-     Motorda Tekleme

Ateşlemenin bozulmasının en çok görülen belirtilerinden bir tanesi motorda tekleme olmasıdır. Çünkü motorun doğru çalışması için 14:1 oranında yakıt hava karışımının tutuşması gerekir. Ateşleme bozulunca tutuşma olmaz ve motor kendi kendine zor çalışır. Sizde bunu tekleme olarak görürsünüz.

4-     Yakıt Tüketiminin Artması

Motorun içerisinde 14 birim hava 1 birim yakıt olması gerekir. Bu oran tutuşturulamadığı zaman ECU, motorun gücünü yerine getirebilmek için daha fazla yakıt enjekte eder. Sonuç olarak son zamanlarda aracınızın yakıt tüketimin değerlerinin arttığını görürsünüz.

5-     Motorun Sabahları Zor Çalışması

Yine ısıtma bujisinin arıza yaptığının en çok görülen belirtilerinden bir tanesidir. Çünkü motor soğukken ısıtma daha uzar. Sonuç olarak aracınızın marşına uzun süre hatta 3-4 kez basmak zorunda kalabilirsiniz. Bunun sebebi eskiyen bujilerin gerekli ısıtmayı yapamamasından kaynaklanmaktadır.

6-     Motor Performansının Düşmesi

Motorda çok yakıt olması demek gücünün artacağı anlamına gelmez. Yanmayan yakıtın hiçbir önemi yoktur. Bu sebeple kızdırma bujisi arıza yaparsa motorda yakıt yanmadan atılacaktır. Düşük yanma değerleri motor çekişinin düşmesine neden olacaktır.

Kızdırma Bujisi Nasıl Değiştirilir?

Kızdırma bujileri konjektörden gelen elektrik ile çalışırlar. Değiştirilmesi için öncelikle üstlerinde bulunan konektörlerin sökülmesi gerekir. Daha sonra bujiler bir anahtar yardımıyla çıkartılıp, yerine yenileri takılır. Fişleri yerine sokulduktan sonra motor çalıştırılır. Eğer arıza lambası hala daha yanmaya devam ediyorsa. OBD-2 donanımı bulunan bir bilgisayar yardımıyla aracın ECU’suna bağlanıp, ilgili arıza kodunun yok sayılması veya silinmesi gerekmektedir.

 

http://www.kadinsunum.com/
moda panosu
http://turbanlikadin.com/
tekno city
evlilik/
http://www.gelecegihayalet.com/
kadın diyet uzmanı
kadın portal
makyaj ve kozmetik sırları

Bir yanıt yazın

Dost siteler - Malatya oto kiralama - Su arıtma cihazı - Lepidolite Healing Properties