Nanoteknoloji Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

239
Nanoteknoloji Nedir? Hangi Alanlarda Kullanılır?

Nanoteknoloji Nedir? Sorusunun cevabını biliyormusunuz? Sizler daha önce nanoteknoloji hakkında bir şeyler duymuş muydunuz? Eminim pek çoğunuz bu kavram hakkında ufak tefek bir şeyler duymuşsunuz . Yakın dönemde yeni yeni ortaya çıkıp gelişmeye başlayan nanoteknoloji aslında hayatımızın pek çok yerinde bizlere kolaylıklar sağlayan büyük bir atılım. Peki daha önce nanobilim veya nanoteknoloji hakkında araştırmalar yapmış mıydınız? Elimizden geldiğince bu yazımızda sizlere ufak bilgiler vermeye çalışacağız.

Nanobilim ve Nanoteknoloji Nedir?

Dünyamızda irili ufaklı pek çok yapıyla bir arada yaşamaktayız. Bu yapıların kendilerine has yüzlerce özellikleri mevcut. Bu yapıların ve maddelerin ultra küçük ölçeklerde incelenmesine biz nanobilim adını veriyoruz. Yani bu yöntemle görünen ardındaki görünmeyenlere erişmeye çalışıyoruz.

Nanobilim araştırmaları sonucunda elde ettiğimiz verilerin ışığında nano boyutta (yaklaşık 1-100 nanometre arası) yani moleküler boyutta  üretilen mühendislik yapılar, sistemler, teknolojiler ve cihazlar da nanoteknoloji olarak isimlendiriliyor ve Nanoteknoloji Nedir? sorusuna cevap oluyor.

Nano dünya hakkında ilk düşünceler 1959 yıllarında Richard Feynman tarafında atılırken ondan 10 küsür yıl sonra nanoteknoloji kavramı ise Norio Taniguchi tarafından kullanılmaya başlandı . E tabi bu terimin yaygınlaşması yıllar sonrayı bulmuştur.

Nanoteknoloji Hangi Alanlarda Kullanılır? Hangi Yararları Sağlayabilir?

Nanoteknoloji malzeme bilimi, fizik, kimya, biyoloji, matematik, eczacılık, tıp, bilgisayar, elektronik gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.

Gözlük camı üretiminde nanoteknolojiye rastlayabilirsiniz. Burada nanoparçacıklar kullanılarak kendini temizler camlar üretilebilir.

Suları temizlemede nanoteknoloji kullanılabilir. Nanofilitreler sayesinde temiz su elde edilebilir .Bu da temiz su sıkıntısı yaşayan bölgelere hayat verecektir.

Nanorobotlar, tıp gibi alanlarda kullanılabiliyor. Nanorobotlar çok küçük hücre yapılarının içerisine girebiliyor. Bu sayede kanserli hücrelerin tepiti yapılıp tedavisi sağlanabilir.

Kuantum bilgisayarların yapımında da nanoteknoloji kullanılmaktadır. Kuantum bilgisayarları, son derece karmaşık problemlerin çözülmesine olanak verir.

Yukarıda yazdığımız birkaç örnek gibi daha yüzlerce alanda , yaşamımızın pek çok yerinde nanoteknoloji ile karşılaşmaktayız.

Türkiye’de Nanoteknoloji Hangi Konumda?

Türkiye Bilim Merkezleri Vakfı Bilim Merkezi’nin bir AB projesi olan genç öğrencilere yönelik Nanoteknoloji atölyesi mevcuttur.

Bilkent Üniversitesi de bu alanda çalışmalarını gerçekleştirmek üzere Ulusal Nanoteknoloji Geliştirme Merkezi’ni kurmuştur.

Bunun dışında Sabancı Center’da Nanoteknoloji Pazarı mevcuttur.

Pamukkale Üniversitesi’nde, nano teknoloji kullanılarak pamuklu kumaşların deterjan ve suya gerek kalmadan güneş ışığında kendi kendini temizlemesini sağlayan ürün geliştirilmiştir

Yer verdiğimiz kurumlar dışında daha birkaç üniversite ve şirketler nanoteknoloji çalışmaları sürdürmektedir.2025 yılından itibaren hayatımızdaki etkilerinin önemli ölçüde artacağı düşünülmektedir.

Bir yanıt yazın

Sponsorlar Promosyon şemsiye - Lepidolite Healing Properties - İstanbul Bachata Kursu