OBD-2 Arıza Kodları Nedir ve Ne İşe Yarar?

400
OBD-2 Arıza Kodları Nedir ve Ne İşe Yarar?

Bu yazımızda her otomobil sürücüsünün gördüğü ama farkında olmadığı bir şey olan OBD-2 arıza kodları nedir ve ne işe yarar konusuna değineceğiz.

Dünya’da 1980’li yıllardan itibaren bilgisayar teknolojisi gelişmeye başladı. Bilgisayar sistemleri artık hayatımızın her yerinde yer almaya başladı. Otomobillerde gelişen bu teknolojiye ayak uydurdular. Eskiden bir otomobil arıza yaptığı zaman yolda kalana kadar sürücünün haberi olmazdı. Diğer bir taraftan aracın motorunun çalışması sanayide ustalar tarafından kontrol edilirdi. Usta gaz ayarını eliyle yapar tamam der yollardı.

Ancak 1996 yılından itibaren bunların hepsi değişti. Çünkü otomobilin motorunun doğru çalışması için gerekli her şey bir bilgisayar sistemi kontrol etmeye başladı. Böylelikle insan hataları en aza indirgenirken, motor en verimli ve ekonomik şekilde çalışmaya başladı.

Aracın marka ve modeline göre değişik sayılarda olmasına rağmen 1996 yılından itibaren üretilen arabalarda yardımcı sensörler kullanılmaya başladı. Bu sensörler aracın çalışması için o kadar yardımcı olurlar ki, eski sistem otomobillere göre çalışma verimliliği yüzde yüz oranından daha fazla artmıştır. Ancak bu sistemin bir kötülüğü sensörlerden herhangi birisi bile arıza yaparsa diğerlerinin çalışmasını olumsuz etkiler. Bu sebeple hemen çözümüne geçilmesi gerekmektedir.

OBD-2 Arıza Kodu Nedir?

İşte bu sensörler, kontrol ettiği parçadan aldığı veriyi ECU’ya gönderiyor ve ECU üstüne düşen görev olan diğer parçaların uyumlu halde çalışmasını sağlıyor. Şöyle bir örnek vermek gerekirse.

“Aracınızda bulunan MAF sensörü yani “kütle hava akış metre” motora emilen havanın miktarını ölçer. Siz gaza bastıkça gaz kelebeği açılır ve MAF sensörü motora giden havanın miktarını ECU’ya bildirir. ECU’da havanın miktarına göre yakıt püskürtülmesi için enjektörlerin basıncını artırır.”

Buradan anlayacağınız üzere bir parçanın uyumu diğer parçaların çalışmasını da etkiler. Tüm parçalar bir uyum halinde çalıştığı için motor en verimli ve ekonomik bir şekilde çalışmış olacaktır. Şimdi gelelim OBD-2 arıza kodları ne anlama geliyor sorusunun cevabına.

Sensörler çalışma sırasında daha önceden programlanmamış normal çalışma aralığının dışında bir hareketlilik tespit ederse bunu hemen bir elektrik voltajı olarak ECU’ya iletir. ECU’da her sensörün bir kod numarası vardır. Örneğin MAF sensörü ile alakalı arıza kodları P0100 ile P0104 arasında değişmektedir. Buradan bir arıza gelirse aracınız motor arıza lambasını yakacaktır. Çünkü bu durumda bir arıza kodu vermiş demektir. İşte sensörlerden gelen arızaların hangi sensörden ne için geldiğinin gösterilmesi için kullanılan kodlara OBD arıza kodları adı verildi. Açılımı ise “On-Board Diagnostics” Türkçe karşılığıyla “Teşhis Kodları” olarak bilinmektedir.

OBD-2 Arıza Kodları Ne İşe Yarar?

Aracınızda bu kodları yüklendiğini anlamanın en iyi yolu motor arıza lambasının olup olmadığını kontrol etmektedir. Aracınızın kontağını aküyü açacak kadar çevirdiğinizde motor arıza lambası yanar ve motor çalıştıktan sonra söner. Bu yanma sistemin kontrol edilmesi amacıyladır. Eğer motor çalışmasına rağmen arıza ışığı yanmaya devam ediyorsa, aracınızın ECU girişinden bilgisayara bağlarsınız. Daha sonra OBD-2 tarayıcısı ile hangi arıza kodlarını verdiğini görürsünüz. Verilen kodun sayısı o parçadaki soruna sizi doğrudan gönderecektir. Böylelikle arızanın kaynağını kolaylıkla tespit edebilmiş olacaksınız. OBD-2 arıza kodları araçların marka ve modeline göre değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin 1996 model bir Opel otomobilde 22 tane arıza kodu varken, 2022 model bir BMW’de 7 binden fazla arıza kodu saklanmaktadır. Bu kodları tespit etmek için özel yazılım yüklenmiş bilgisayarlara ihtiyaç vardır. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte sadece ECU aparatı ile telefonlara yüklenen basit bir uygulama yardımıyla aracınıza bağlanıp, neresinde hangi arıza var kolaylıkla görebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Sponsorlar Promosyon şemsiye - Lepidolite Healing Properties - İstanbul Bachata Kursu