Psikolog Nedir? Yaşam Koçu Nedir? Psikolog ve Yaşam Koçu Arasındaki Farklar Nelerdir?

357
Psikolog Nedir? Yaşam Koçu Nedir? Psikolog ve Yaşam Koçu Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bir çok kişinin aklında bir soru işaretidir aslında; Yaşam Koçu mu? Psikolog mu? diye. Bu yazıda sizi bu konuda aydınlatmaya çalışacağız.

Yaşam Koçu Nedir?

Yaşam koçluğu bütün koçluk uygulamalarının başlangıcıdır, yaşamın her alanıyla v dalıyla alakalı hedefler ve amaçlar belirlemek, değişim ve yenilikler yapmak, gelişmek ve değişmek için kullanılabilecek bir sistemdir. Yaşam koçunuz sizi tam ve tüm olarak görür, mükemmelliğinize inanır. Koçluk ferdin bugün nerede olduğuna, yarın ne yapmak ve nerede olmak istediğine dair şahsi farkındalığı arttırarak bir yol haritası belirler.

Psikolog Nedir?

Psikolog, insanların davranışsal ve zihinsel süreçlerini çalışan, değerlendiren ve yorumlayan kişidir. Psikolog olmak için ferdin yaşamış olduğu ülkede geçerli seviyede, genel anlamda yükseklisans yada doktora seviyesinde alakalı alanda üniversite eğitimi almış olması gerekir.

Psikolog ve Yaşam Koçu Arasındaki Farklar Nelerdir?

Psikolog mu? Yaşam Koçu mu? Psikolog ve Yaşam koçu arasındaki fark nedir sorusuna yanıt arıyor iseniz; Psikolog ve Yaşam koçları  ile Yaşam koçları arasındaki en mühim ayrım, Yaşam koçlarının akıl sağlığı ile ilgilenmiyor olmalarıdır, Yaşam koçları terapi seansları yaptıramazlar, bu şekilde bir yetki ve eğitimleri yoktur. Koçluktaki gaye ruhsal anlamda sıhhatli olan kişilere istediği yolda ilerlemeleri için destek olmak ve ihtiyaç duyulan destek, motivasyonu sağlamaktır. Bu süreçte gerekli tahsil ve eğitim ve bilgilendirmeleri verirler. Psikologlar ise koçlardan değişik olarak depresyon, anksiyete, yeme bozuklukları ve benzeri şeklinde muhtelif ruhsal problemleri bulunan danışanlar ile çalışırlar ve rahatsızlıkların getirmiş olduğu sıkıntıların azaltılması ve yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla terapi yaparlar. Ayrıca psikoloğa başvurmak için klinik bir tanı koşul değildir, şahıs işlevselliğini arttırmak,sıkıntılarından kurtulmak ve benzeri şeklinde durumlar için de başvurulabilir. İkinci mühim ayrım ise psikolog olmak için lisans eğitimi gerekliyken koçluk eğitimi için sertifika programlarının ehil olmasıdır.

Bu yazımızda Yaşam koçu ve psikolog nedir aralarındaki fark nedir? Bunu işledik. Konu hakkında daha detaylı bilgi için silivri yaşam koçu veya silivri psikolog linklerini tıklayarak daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

Sponsorlar Promosyon şemsiye - Lepidolite Healing Properties - İstanbul Bachata Kursu