Hayatımızın farklı dönemlerinde, farklı konular sebebiyle, kendimizi bitkin, yorgun ve tükenmiş hissederiz. Kendimizi ruhsal olarak kötü hissettiğimiz böyle dönemlerden kişinin kendi başına çıkması zordur. Bazen bizi yalnızca dinleyecek bazen ise yol gösterecek, yol gösteremese bile bir ışık yakacak birine ihtiyacımız olur.
Psikolojik Danışmanlık Nedir?
Psikolojik danışmanlık, insanın kendini tanıması sürecinde ona yol gösteren, okullarda çocukların özellikle ergenlik dönemlerinde yanlarında bulunarak sorunlarına çözüm bulan, kişinin akademik kariyer sürecinde karşısına çıkan sorunları dinleyerek çözüm bulmaya çalışan, sorunlu aile ve çiftlerde karşılıklı bir şekilde orta yolu bulmaya çalışan meslektir. Saydığımız ve sayamadığımız birçok işlevi vardır
Psikolojik danışmanlık sadece sorunlara çözüm bulmaz aynı zamanda ruh sağlığının güçlendirilmesi ve psikolojik sağlamlığın artırılması amacıyla da çalışır. Bilişsel, duyusal ve psikolojik yöntemlerle tedavi uygulayan kişi ve uzman arasındaki profesyonel bir ilişkidir.
Psikolojik Danışmanlığın Üniversite Eğitimi
PDR yani psikolojik danışmanlık ve rehberlik üniversiteleri eğitim fakültesinde eğitim veren, TM puan türünden öğrenci alan, 4 yıllık (üniversiteye göre değişmekle beraber hazırlık dahil olmak üzere 5 yıllık) bir ana bilim dalıdır diyebiliriz.
Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden mezun olduğunuz takdirde, milli eğitim bakanlığının okullarında ve özel okullarda rehber öğretmen olarak görev yapabilir, rehberlik ve araştırma merkezlerinde çalışabilirsiniz. Okullarda görev yapma koşulları rehberlik ve araştırma merkezlerine kıyasla daha kolaydır.
Bölüm mezunları askeriyede de çalışma hakkına sahiptir fakat bunun için öncelikle gerekli sınavlara girip daha sonra mülakatları geçmeleri gerekir. Adalet bakanlığına bağlı aile ve çocuk mahkemeleri, çocuk ıslah evlerinde, yetimhane ve kreşlerde de psikolojik danışman sıfatıyla çalışma şansları vardır. Psikolojik danışmanlık ve rehberlik mezunları dilerlerse üniversite kalıp araştırma görevlisi de olabilirler.
Psikolojik danışmanlık ve rehberlik mezunları klinik psikoloji alanında yüksek lisans yaparak klinik psikolog unvanı alabilirler fakat ne yazık ki devlet üniversiteleri bunun için kontenjan açmamaktadır. Bu nedenle psikolojik danışmanlık ve rehberlik mezunları klinik psikolojisi alanında yüksek lisanslarını özel üniversitelerde belirli bir ücret karşılığı yapabilmektedirler. Bu alanda eğitim almak isteyen bütün arkadaşlarımızı eğitim hayatlarında başarılar diliyoruz.
https://www.belenuskocluk.com