Sanayi çok geniş kapsamlı bir ifade olup üretim, bakım ve onarım işlemlerinin yapıldığı bir alan olarak ifade edilebilir. Farklı teknikler kullanarak yapılan üretimler, üretilen bu ürünlerin bakım ve onarımları gibi işlemler genel olarak sanayi alanına girerler. Genel tanımı ile hammaddelerin belli teknikler ile işlenerek günlük hayatta farklı amaçlar için kullanılabilen araçlar haline getirilmesine yarayan teknik, bilgi ve ekipmanların tümüne sanayi denir. Bilindiği gibi kullandığımız her türlü ürün ve her türlü araç aslında bir sanayi ürünüdür. Elbiselerimizden arabalarımıza hatta ev eşyalarımıza kadar her şey belli başlı üretim aşamalarından geçerek bize ulaşırlar. Bu sebeple sanayi artık insan hayatı için olmazsa olmazdır.
Doğa içinde doğal halde bulunan malzemelerin özel teknikler ile işlenerek farklı malzemeler haline getirilmesi için birçok farklı teknik ve farklı ekipman kullanılabilir. Bunların her biri farklı işletmelerde yapılır. Sanayinin gelişmesi ile dünyanın tamamen değiştiği bilinmektedir. Özellikle insanların o günden bu yana çok daha konforlu bir şekilde yaşamaya başlamaları ve her şeyin çok daha fazla gelişmiş olması sanayinin ne kadar önemli olduğunu anlamamız için yeterlidir. İçinde birçok farklı sektör barındıran sanayi halen hayatımıza yenilikler kaymaktadır. En önemli sanayi sektörlerini şu şekilde sıralayabiliriz;
- Gıda Sanayi
- Dokuma, Tekstil Ve Deri Sanayi
- Maden Sanayi
- Makine Sanayi
- Kimya Sanayi
- Orman Ürünleri Sanayi
- Çimento, Cam Ve Seramik Sanayi
- Otomotiv Sanayi
- Kimya Sanayi
- İlaç Sanayi
Rulman
Rulman özel tasarımı ile hareketli parçaların çok daha yüksek devirlere ulaşabilmelerini sağlayabilen önemli bir parçadır. Bu parça mantık olarak birbirine göre farklı yönlerde dönen parçaların bu hareketlerini minimum sürtünme ile yapmalarını sağlar. Bu sayede daha az yıpranma ve aynı zamanda daha yüksek güçler elde edilir. Dönen bir mekanizmanın elemanı olan rulmanlar sayesinde mükemmel bir mekanizma için mutlaka mükemmel özelliklere sahip olmalıdırlar. Rulman sürekli hareket eden ve güce maruz kalan bir ekipman olduğu için zamanla aşınabilir veya arıza yapabilir. Rulman bozulduğu takdirde bilezikler, döner elemanlar ve kafes parçaları yumuşar. Aynı zamanda ilerleyen dönemlerde erir ve tamamen deforme olur.
Buna ise yetersiz yağlama, aşırı yükleme, aşırı devir sayısı, iç boşluğun çok az olması veya mil yatağının dayanıksız olmasıdır. Rulmanlar genel olarak bilyalı, makaralı ve iğneli olmak üzere üç ayrı gruba ayrılırlar. Bazı kaynaklar da bilyalı yatak olarak geçebilirler. Rulmanların arıza yapmamaları ve uzun ömürlü olabilmeleri için yağlama işlemlerinin mutlaka zamanında ve eksiksiz bir şekilde yapılması gerekir. Aynı zamanda yağ içinde katılacak katkı malzemeleri rulmanların daha kaliteli olmalarını sağlayacaktır. Sanayi veya rulman gibi konular için çok daha fazla bilgi almak için her zaman sanayiden.com olanaklarından faydalanabilirsiniz.