Gün geçtikçe gelişen dünyada teknoloji ve dijitalleşme büyük öneme sahip. Her gün tüm dünyadan haberleri avcumuza getiren, aklımıza takılan her şeyi tek tıkla bulmamızı sağlayan, araştırma yapmamıza, kişilerle iletişim kurmamıza, eğlenceli vakit geçirmemize yarayan ve daha pek çok kolaylık sağlayan teknoloji ve internet hayatımızın neredeyse her alanında bizimle.
Evet teknoloji bizler için bir nimet ama bunun zararları olduğunun hatta hastalığa sebep olabilecek bir etkisi olduğunu biliyor musunuz? Teknoloji bağımlılığı kavramını duydunuz mu? Acaba farkında olmasanız bile siz de bir bağımlı olabilir misiniz?
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI NEDİR?
Teknoloji bağımlılığı; hayatımızın her alanında bulunan telefon , tablet, bilgisayar, sosyal medya, dijital uygulamalar, oyunlar gibi teknolojik aygıtları çok fazla ve kontrolsüz kullanımı sonucu ortaya çıkan bir çeşit bağımlılıktır.
Teknolojik bağımlılığın pek çok nedeni olabilir. Bu nedenler psikolojik, genetik, sosyal, internetin sınırsız bir alan olması ve doyumsuzluk yaşatması olarak sıralanabilir.
Teknoloji bağımlılığı erkeklerde kadınlara oranla 2-3 kat daha fazla görünmektedir ve toplumda bağımlılık görünme oranı %1.8 olarak söylenebilir.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Çoğunlukla farkında olmadan günün büyük bir kısmını teknolojik alanlara ayırmak
- Teknolojik aletlerden uzak kaldığı zaman kendini eksik hissetmek
- İnternette daha uzun vakit geçirmek için yeme içme gibi eylemlerden vazgeçmek
- Hayattan zevk alamayıp sadece dijital ortamda mutlu olmak
- Dijital aletlerle geçirdiği süreler hakkında yalanlar söylemek
- Gece geç saatlere kadar telefon – bilgisayar başından ayrılmamak
BAŞKA HASTALIKLARA SEBEP OLUR MU ?
İnternette çok fazla zaman geçiren kişilerde depresyon, stres, sosyal anksiyete gibi durumlara yol açabilir.
TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ? BAĞIMLILIK NASIL KONTROL ALTINA ALINIR?
Günlük teknoloji kullanım saatlerini değiştirmeye çalışmak, haftalık kullanım çizelgeleri ile geçirilen süreyi gözlemleyip azaltmaya çabalamak, yapılması gereken işleri not alıp internet kullanım ihtiyacı duyulduğunda bu işlere yoğunlaşması sağlanmak, destek gruplarına ve aile terapisine katılmak bağımlılığı kontrol altına almaya yardımcı olacaktır.
Bağımlılığı tedavi etmek için öncellikle altına yatan sebebin ne olduğu araştırılıp bulunmalıdır. Bunun için yetkili kişilere başvurmak gerekmektedir.
Bunun dışında YEDAM’ da teknoloji bağımlılığına destek olmaktadır. Bağımlılıktan kurtulmak isteyen 12 yaş ve üzere herkese ücretsiz destek sağlar. Bireysel ve aile terapileri düzenler. Buradaki amaç teknoloji kullanımını hayatı olumsuz etkilemeyecek seviyeye düşürmektir.